Emanuele Ridi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Emanuele Ridi
Emanuele Ridi v Show Jana Krause (2017)
Emanuele Ridi v Show Jana Krause (2017)
Narození4. srpna 1973 (50 let)
Toskánsko
Povolánípodnikatel
Děti1
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Emanuele Ridi (* 4. srpna 1973 Elba) je italský kuchař a restauratér původem z ostrova Elba. V současnosti žije v Praze, kde vlastní restaurace MANÚ Risto & Lounge a Manu Praga, které jsou zaměřené na pokrmy dle italských a středomořských receptů a pravou neapolskou pizzu. V Itálii vystudoval ekonomiku a obchod. Vyučeným kuchařem není, vařit se naučil v restauraci prarodičů.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Na ostrově Elba žil spolu se svojí matkou Marcellou do svých 19 let. V prosinci 1992 však odešel do tehdejšího Československa za svým otcem, který zde provozoval síť obchodů s italskou módou. Po pár letech podnikání s otcem a vystřídání několika profesí se Emanuele rozhodl zkusit štěstí a v roce 1998 otevřel svou první restauraci v pražských Dejvicích, kde působil až do roku 2015. Tuto původní restauraci prodal a v roce 2016 otevřel nový projekt na Dětském Ostrově MANÚ Risto & Lounge. V roce 2019 vybudoval v tehdejší kavárně Vltava, další restauraci s názvem Manu Praga, kde se připravují jak typicky italské pokrmy tak pravá neapolská pizza.

Je fanouškem fotbalového klubu ACF Fiorentina. Z předchozího manželství má syna Giacoma (2006).

Televize[editovat | editovat zdroj]

Pro TV Prima uváděl od roku 2009 pořad o vaření S Italem v kuchyni (čtyři série), ve kterém předvádí vaření italských i evropských pokrmů. Pravidelně si zve do pořadu slavné osobnosti v oblasti kultury, sportu a své přátelé a kuchařské kolegy. Během léta 2012 uváděl mutaci pořadu Léto s Italem, ve kterém se vydal do své rodné Itálie a projel přes Lago Di Garda až domů na ostrov Elba.

Spolu s Jaroslavem Žídkem také uváděl soutěžní pořad "Nejlíp Vaří moje máma!" – rok 2015, televize Nova.

V roce 2016 se zúčastnil taneční soutěže StarDance …když hvězdy tančí. Kde se protančil až do čtvrtfinále a obsadil celkově páté místo.

Jako jeden z dalších pořadů v roce 2017 Emanuele natočil spolu se svým synem Giacomem "Čau Bambini", pořad byl zaměřen na zábavnou výuku italského jazyka pro děti.

V roce 2018 účinkoval spolu s Matějem Ruppertem v pořadu Manu a Matěj na cestě do Říma.

V roce 2020 navázal na úspěšnou předchozí sérii dalšími díly s názvem: "Manu a Matěj na cestě z Říma na ostrov Capri".

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Za jeho nejúspěšnější sérii pořadů "S Italem s kuchyni" obdržel v roce 2010 cenu Golden Grape Znojemský hrozen za nejlepší pořad roku.

Tuto cenu obhájil i v roce 2012 za sérii "Léto s Italem".

Knihy[editovat | editovat zdroj]

2009 S Italem v kuchyni I.

2010 S Italem v kuchyni II.

2011 S italem v kuchyni III.

2012 Léto s Italem

2013 Pasta e Basta

2017 Pasta e Basta - druhé vydání